h1

BREITLING CHRONOMAT 769

februari 12, 2013

Breitling Chronomat 1

En Breitling Chronomat 217 012 från 40-talet med Venus 175-verk. Ref. 769.

Chronomat lanserades av Breitling 1942 och många menar att det var i och med detta som märkets storhetstid började på allvar. Namnet Chronomat kommer av att man kan använda klockan som miniräknare med hjälp av en roterande yttre vridring med markeringar. Då man vrider på denna svarar markeringar på ringen mot markeringar på tavlan och tämligen avancerade uträkningar går att göra. Detta utvecklades senare ytterligare i deras Navitimermodell som kom 1952. Så ”Chrono” för tidtagning och ”Mat” för matematiken.

Urverket Venus 175 är av många ansett som ett av världens vackraste urverk. Jag säger verkligen inte emot. Det går att sitta och titta i timmar på hjulen som griper in i varandra, pelarhjulet som är klockans hjärna/hjärta och alla fjädrar som sinnrikt håller alla delarna på plats. De tidiga Chronomaterna hade inte ”Breitling” eller ”WOG” (intern verk-kod hos Breitling) skrivet på verken så därför daterar jag denna till första halvan av 40-talet.

217 012, som står på tavlan, är det schweiziska patentnumret för den vridbara räknefunktionen som registrerades av Breitling 1940.

En annan kul detalj är de tre längre strecken vid 3, 6 och 9 i minuträknarfönstret (kl 3). Anledningen till detta är  att de flesta länder debiterade  telefonsamtal utomlands i treminutersperioder. Detta var svindyrt och då kunde det vara bra att ha koll på hur länge man pratat med tre extra långa streck de första 9 minuterna.

Klockan är genomgången och servad i januari 2013. Alla visare nollställer som de ska.

36 mm utan krona och knappar.

SÅLD!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: